November 20, 2013

Verhuizen uit de cloud


De opmars van cloud oplossingen in de zakelijke markt heeft een enorme vaart genomen. Welke impact heeft dit eigenlijk op jouw documenten, berichten, bestanden, intellectueel eigendom, jouw ideeen op het moment dat je van een public cloud oplossing terug wil naar een on-premise of private cloud oplossing. Kortom, hoe krijg ik mijn data weer terug?

De move naar de cloud is niet te stoppen, waar het eerder slechts normaal was om gebruik te maken van persoonlijke data in de cloud in de vorm van iCloud, Google of Hotmail is cloud nu echt door gedrongen tot de corporate markt. Alles kan je als dienst afnemen, van eenvoudige storage capaciteit tot volledige virtuele datacenters. Een fantastische ontwikkeling en een no-brainer voor elke bedrijf welke de basis IT behoeften graag als NUTS voorziening wil inzetten. Nagenoeg unlimited capaciteit, elastisch, flexibel, bereikbaar, veilig en vooral.....geen zorgen.

Hoezo geen zorgen? 
Tot je organisatie aan de vooravond staat van een overname, of de overheid ineens heeft bepaald dat jouw data aan specifieke voorwaarden moet voldoen of je ineens onder een andere wetgeving valt omdat er weer ergens een bestuurder is geweest die iets doms heeft gedaan, een crisis of zelfs een oorlog is uitgebroken. De vraag die dan ineens opkomt is: hoe haal ik die data terug uit de cloud?

Wat ik me nou afvraag: heeft iemand zich uberhaupt wel eens afgevraagd hoe je, en ik bedoel grootschalig, data weer uit de cloud kan halen en vervolgens weer veilig in je vertrouwde eigen datacenter kan plaatsen of in je private cloud als dat al het geval is?

Daarmee kan ik me overigens echt wel voorstellen dat vooral goede management tools van groot belang zijn, tools waarmee je zelf de baas bent over je data, waarmee je data en capaciteit van elkaar kan loskoppelen en verhuizen naar de plaats die voor jou het meest van belang is op dat moment.

Volwassen
De meest volwassen omgevingen als Amazon en Microsoft Azure bieden die mogelijkheden overigens wel hoor, dit zijn virtuele omgeving met goede beheer tools waar je 'volledige' controle hebt over jouw data. Maar hoe werkt dat  nou eigenlijk in Salesforce.com, IBM Smartcloud (Lotuslive) of in Office365 wat over het algemeen shared public cloud solutions zijn en waar je niet eenvoudige je eigen stukjes data kan beheren omdat je onderdeel bent van een veel groter geheel.

Een ander voorbeeld zou kunnen zijn wanneer je gebruik wilt maken van een andere cloud, dus als je van Google naar Office 365 wilt verkassen of als je van een public naar een private cloud wilt verhuizen. Dit gaat in de toekomst nog vaak gebeuren, Gartner geeft immers aan dat de groei van private cloud oplossingen de publieke oplossingen zal consumeren de komende jaren. Waar of niet waar, het is wel iets om over na te denken en daarover met de levernacier in gesprek te gaan.

Het andwoord is misschien nog niet eens zo simpel en als ik zo wat research doe dan zijn de leveranciers van dit type cloud oplossingen en migratie tooling vooral geinteresseerd in het verhuizen naar de cloud. Dit zal in-time wel veranderen schat ik zo in, generieke data verhuis services kunnen niet ver weg meer zijn en ik ben benieuwd wie dit kan en gaat leveren.

2 comments:

  1. * on-premises (http://en.wikipedia.org/wiki/On-premises_software)

    ReplyDelete
  2. Keeping sensitive information secure from theft and vulnerability in today's digital world isn’t as easy as putting a lock on the file cabinet - especially with the widespread adoption of cloud computing. And even if you take every precaution with your online accounts and identifying information, there are many ways that information can land in another individual or company’s data management systems, where it can then somehow be made vulnerable to date theft or data leakage.
    virtual data rooms for mergers and acquisitions

    ReplyDelete